Je winkelwagen is momenteel leeg!
De boerderij
De boerderij
Wij boeren voor het leven. De oogst van de boerderij is niet alleen vitaal voedsel, maar ook een gezonde bodem, biodiversiteit, een betrokken gemeenschap, geïnspireerde mensen en zelfs een gezonde economie. Als Lenteland-boerderij halen we de grond en gebouwen uit de speculatieve markt en bouwen we aan een landschap voor toekomstige generaties.
Geschiedenis
’t Gagel is een historische boerderij op 45 hectare grond in Lochem. In de 19de eeuw groeide hier de wilde gagel volop in moerasachtige natte heide. Daar dankt de boerderij, in 1865 gebouwd door de geliefde huisarts Cartier von Dissel, haar naam aan. Het land is daarna ontgonnen tot alle wilde gagel uit het landschap verdween. Ons doel is om de geschiedenis van de plek te eren, terwijl we de wilde gagel weer overal laten bloeien op de boerderij.
Ons plan
Op ‘t Gagel in Lochem willen we laten zien dat regeneratieve landbouw ook op deze schaal kan werken. Er wordt een productielandschap aangeplant met 5000 m2 no-dig groentetuin, regeneratieve akkers, 30 km aan bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen, en dieren die regeneratief begrazen. Er is ook een innovatieve boomkwekerij in ‘air prune boxes,’ waarin we tienduizenden zaailingen per jaar gaan kweken.
We zetten niet alleen in op lokale voedselproductie en het gezonder maken van de bodem, maar ook op educatie en recreatie. De boerderij is een ontmoetingsplek en internationaal leercentrum op het gebied van regeneratieve landbouw in Nederland en Europa.
Oogst
Onze groenten en eieren verkopen we lokaal aan omwonenden en koks. Fruit, noten en bomen verwerken we met regeneratieve partners en verkopen we nationaal.
Regeneratieve landbouw
Regeneratieve landbouw faciliteert leven. ’t Gagel groeit levende bodem, vangt CO2 af, bouwt gemeenschappen, vergroot de biodiversiteit en zorgt gezonde boeren en eters van het land. We werken voor sociale, ecologische én economische win-win-win.
Deze vorm van landbouw bouwt voort op het werk van pioniers uit de biologische en biodynamische beweging. Het heeft nog veel diepere wortels in eeuwenoude inzichten van inheemse gemeenschappen, in het westen vaak gelabeld als permacultuur, en in het werk van zwarte pioniers, zoals George Washington Carver.